Escultura És Cultura a Guissona


La Biblioteca de Guissona acull des d’aquest dissabte dia 1 l’exposició ‘Escultura és cultura’ on quinze artistes de les comarques interiors de Catalunya exposaran una mostra de la seva obra fins al proper 28 de desembre. La vinculació amb l’anomenada ‘Segarra històrica’ és el nexe d’unió dels escultors, professionals i amateurs, que amb aquesta iniciativa pretenen crear una xarxa de suport artística i ser capaços d’exposar.


'Escultura és cultura' s'exposa a la Biblioteca de Guissona | Foto de Laura Farré

Tomeu Montagut és l’impulsor del projecte i el més veterà dels que hi participen. Per ell, la fita de l’exposició és que persones consagrades en l’art de l’escultura però amb poca obra pròpia tinguin l’oportunitat d’exposar i que joves que s’inicien en aquest món puguin saltar-se les normes que els ensenyen a les escoles. El que l’ha sobtat més al tirar endavant el projecte ha estat “la il·lusió dels veterans i l’ofici dels novells”.
Entre aquests novells hi ha Núria Riba, que ha desenvolupat la idea de l’home protegit per la natura i ha creat una obra personal on els materials naturals i els que ha dissenyat l’espècie humana es confonen en una simbiosi gairebé perfecta. També inicia la seva carrera Enric Porta, apassionat de l’art sonor i escultor crític amb la societat. O Míriam Rialp, que opta per protestar contra les poques oportunitats que tenen els joves mitjançant quadrats d’escaiola.
‘Escultura és cultura’, tanmateix, també reserva un espai molt destacat per a artistes més experimentats com Xavi Fonoll, que recupera objectes trobats per donar-los una altra vida; Àngel Eroles, qui procura expressar una determinada emoció en escultures fetes de ferro o Toni Morey, que proposa el moviment en l’art per fer-lo més personal. De fet, la temàtica de l’exposició és tan heterogènia que fins i tot compta amb un homenatge fet a les dones de la Segarra per part de Roser Sàrries, una escultora que ha experimentat amb les textures en figures femenines fetes amb bronze. En la mostra també hi participen altres escultors com Marga Garcia, Manescal, Carme Roca, Júlia Sangés i Irene Verdés.


'Escultura és cultura' a Guissona | Foto de Laura Farré

Un espai que va més enllà de la lectura
L’exposició ‘Escultura és cultura’ és només l’última de les activitats que han situat a la Biblioteca de Guissona com un dels espais culturals referents a la comarca de la Segarra. Tant sols cal estar una estona llegint en una de les zones properes a l’entrada per adonar-se’n que és impossible categoritzar els usuaris del centre en un perfil determinat. Hi entren jubilats que comencen el dia fullejant la premsa, pares que aprofiten per llegir contes als més petits de casa, estudiants d’institut, universitaris, adults i joves. Aquest és un lloc on es fa justícia al concepte més actual de biblioteca pública.
En una població que ha estat la primera de l’Estat espanyol on la immigració ha traspassat el llindar del 50 per cent d’habitants, la Biblioteca de Guissona ha volgut afavorir la bona convivència i lluny de ser un espai exclusiu per als estudiants o un mer magatzem de llibres, s’ha convertit en un dels punts de trobada per als 6.800 ciutadans que resideixen a la vila.

Biblioteca de Guissona | Foto d'Ariadna Martín
Dos anys després d’inaugurar-se el nou edifici, el centre s’ha posicionat com un espai d’activitat cultural de primer ordre que es manté connectat amb els seus usuaris mitjançant les TIC i que acull propostes variades fomentant el diàleg, el debat i l’intercanvi. A part d’oferir llibres, la biblioteca ha apostat per donar a conèixer el talent local i per això la major part d’exposicions que s’han realitzat al llarg d’aquests dos anys han anat a càrrec d’autors de Guissona i la Segarra. En definitiva, és un espai acollidor que manté les portes obertes al coneixement i que ha apostat clarament per l’oci de caràcter més cultural.


Laura Farré Jaques
@nuvol_com